Hogyan is kerültem -160 °C fokos szaunába?

Az elmúlt időszakban többször is találkoztam Wim Hof (holland extrém sportoló) nevével. Egy sajátos methodust dolgozott ki légzéstechnikával, jéghideg fürdővel, valamint pár mozgásformával ( jóga, tai chi) ötvözve.

Forrás: https://napidoktor.hu/mozgasban/ki-az-a-wim-hof-es-o-miert-nem-fazik/

Ahogy értelmeztem az eddigiek alapján, nagyon hideg vízben tartózkodik sokáig az ember, és próbál tudatosan lélegezni. Bevallom, én inkább meleg párti vagyok. Imádom az infraszaunát, így még nem kaptam hozzá erős eltökéltséget, hogy huzamosabb ideig önként fagyos fürdőt vegyek…

Két gyerek után, nekem néha az is hideg fürdő, ha bemegyek a szobájukba játszás után, nem hogy még jégkásában ússzak :)))))

A kép úgy gondolom magáért beszél 😉
https://napidoktor.hu/mozgasban/ki-az-a-wim-hof-es-o-miert-nem-fazik/

De azért csak játszadoztam a gondolattal, mert egyébként szeretek kipróbálni új dolgokat, főleg, amitől félek, vagy tartok, mert mindig sikerül ilyenkor egy komfortzónán átlépnem és új élményeket megtapasztalnom. Ezután történt, hogy egy jóga vendégem látta a kezemet, ami kb 4 éve megsérült, és azóta sokszor kiújul egy ekcéma típusú bőrirritáció. Ekkor tanácsolta nekem, hogy érdemes lenne kipróbálnom a Krioszaunát (amit én Kaukázusi szaunának hívok), mert sok más dolog mellett, a bőrbetegségekre is jó.

A Krioterápia többi előnye

Forrás: https://komplexlabor.hu/service/krioszauna/

  • Sportolói traumák (porc, ízület) utáni gyors felépülés
  • Fájdalom enyhítése és izomregeneráció
  • Gyulladások megszüntetése
  • Izomtónus javítása
  • Testsúlycsökkentés
  • Migrén kezelése
  • Demencia megelőzése
  • Ekcémás tünetek enyhítése
  • Szorongás és depresszió csökkentése
  • Legfeljebb 3 percet vesz igénybe egy kezelés

Hogyan működik?

A szervezet a -160 °C hidegre úgy reagál, hogy mozgósítja öngyógyító mechanizmusait. A krioterápia hatására javul az anyagcsere, erősödik az immunrendszer, gyorsabban gyógyulnak a sérülések és műtött területek, csökken a fájdalom és beindul az izomszövet regenerációja, valamint a szervezet elkezd endorfint, vagyis boldogsághormont termelni. Úgy olvastam, hogy a krónikus ízületi, reumatikus vagy mozgásszervi betegségek esetében is hatékony terápiás módszer.

Majd úgy döntöttem, hogy kipróbálom a Krioszaunát. Elképzelésem szerint, egy hatalmas jéghideg -160 °C fokos gőzkabin képe élt a fejemben, a szám pedig kék színű volt a hidegtől és jégszoborrá változtam. Na jó, a jégszobrot nem gondoltam, de a többit igen. :)))

Én a szegedi KompleXlaborban (https://komplexlabor.hu/service/krioszauna/) próbáltam ki a hidegterápiát. Amikor beléptem a szobába, akkor nagyot csodálkoztam. Fagyasztó, gőzölős kamra helyett, egy modern gép várt, hogy jégkockát készítsen belőlem.

Forrás: https://komplexlabor.hu/service/krioszauna/

Milyen volt a Krioszauna?

Mint meg tudtam, folyékony Nitrogénnel hűtik le ennyire ezt a futurisztikus gépet. Így nem is lehetséges, hogy a páciens feje folyamatosan benne legyen a gázban. Ugyanis úgy működik ez a gép, amikor ráállsz, hogy felemelik az alját, így a kabin fölött van a tekintet, és „csak” a test többi részét éri a hideg. Kaptam egy cuki mamuszt és kesztyűt, ami védi a végtagokat a túlhüléstől. Csak a jobb kezemre nem vettem fel, hogy érje az ekcémás részt.

Már előre lehűtötték kb. -70 °C-ra és utána léptem be a szaunába. Az első fél percben éreztem nagyon hidegnek, de utána végig ugyanolyannak hatott. Egész könnyen eltelt a 3 perc. Azt hittem 2 perc után ki fogok jönni, de kibírtam. 😉 Az elején azért eléggé féltem, mert nem tudtam, hogy mire számíthatok? De visszagondolva, egyáltalán nem olyan rossz, mint gondolnánk. Fehérneműben, vagy bikiniben érdemes bemenni, hogy a legtöbb testrészt érje és kifejthesse a hatását. Sokat segített, hogy mindenről tájékoztattak, és felajánlották, hogy ha ki szeretnék jönni, bármikor megtehetem. Ez jó érzés volt.

Amikor kijöttem a Krioszaunából, utána volt nagyon kellemes érzés. Felfrissült mindenem: a végtagok, a légzésem, az egész rendszer. Természetesen ebben is a rendszeresség fontos, de egész jól enyhített a kezemen, bár azért a krémmel is bekentem, hogy hamarabb enyhüljön a tünet.

Így alakult az én Krioszanua (Kaukázusi Szauna) élményem. 🙂 Mindenkinek ajánlom, legalább egy új megtapasztalásnak!

Ha valaki szeretne időpontot kérni, itt tudtok hozzájuk bejelentkezni: +36 30 309 6001

Jó kalandot mindenkinek!

Szép estét!

Móni