Egy kedves vendégem hosszú ideje jár hozzám rendületlenül, minden héten jógázni. Emlékszem, hogyan kezdtük, és azóta rengeteget változott testileg-lelkileg egyaránt. Tudom, hogy nehéz időszak után talált rám és fogott bele a hatha jóga elsajátításába itt Szegeden, ezért gondoltam, készítek vele egy online kérdezz-felelek bejegyzést. Hátha másokat is inspirál az ő esete. Ha te is egy számodra nehéz időszakban vagy, lehetséges, hogy az egyéni jóga neked is segít egy kicsit megnyugodni, valamint egyensúlyba hozni a mindennapokat, a szélsőséges állapotok megélését.

Kezdődjön hát a történet. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kereső, aki a kutatásnak köszönhetően megtalált engem. 🙂

Én: Emlékszel-e, hogy találtál meg Zs.?

Zs.: Persze, hogy emlékszem. ???? 2020 nyarán, a Facebookon. A 2020 mindenkinek nehéz év volt, nekem lelkileg igen. Egy komolyabb műtéten estem át 2019 novemberében és szerettem volna kicsit befelé fordulva, csak magammal törődve töltekezni. Valahogy a jóga után kutatva rábukkantam a meghirdetett jóga táborodra, amire jelentkeztem is. Nagy lépés volt, hiszen mióta családom van, a férjem és gyermekeim nélkül nem utaztam több napra.

Szerettem volna az utazás előtt megismerni Téged és bejelentkeztem az egyéni jóga órádra.

Felajánlottad a csoportosat is, de úgy gondoltam, hogy jobb egy kétszemélyes helyzetben először megismerkedni Veled is meg a jógával is. Már az alkalom után nem volt kétség, hogy természetesen megyek a táborba, ami sajnos elmaradt, de a heti jóga nálad azóta is megmaradt.

Én: Miért szeretted volna kipróbálni a jógát?

Zs.: A Húgom már többször ajánlotta, de a műtétem után már szinte küldött, hogy feltétlen keressek valakit. Talán akkorra érett meg bennem, hogy kipróbálom. Nem bántam meg.

Én: Miért az egyéni jóga mellett döntöttél?

Zs.: Nagyon fontos a családias légkör, az, hogy teljesen egyénre szabott. Pár perces beszélgetés után ráérzel, hogy mire van szükségem és úgy alakítod az órákat. Jobban előtérbe hozhatjuk az erősségeimet, és nagyobb hangsúlyt fektethetünk a gyengeségeimre.

Én: Mit adott neked a jóga fizikai, mentális és lelki szinten?

Zs.: A műtétem után a karomat is alig bírtam felemelni. Nem gondoltam például, hogy egyszer még a teljes testsúlyomat is megtartom rajta. Egy éven belül már kézen álltam. Korábban nagyon derékfájós is voltam, többször becsípődött úgy, hogy alig bírtam felkelni. Mióta jógázom, ez is nagyon sokat javult.

Mentálisan is rengeteget kapok tőle.

Átértékelődés, fontossági sorrend kialakításában sokat segített. Lelkileg is tökéletes, de kellett hozzá a személyiséged! Egy nehezebb helyzet után pszichológus helyett is ajánlom mindenkinek! ????

Én: Volt-e olyan gyakorlás, ami mély nyomot hagyott benned, vagy valamilyen élményt adott számodra?

Zs.: Igen, az első jól sikerült fejenállás, kézenállás felejthetetlen élmény!!! Ahogy együtt örültünk, ahogy elismertél, önbizalmat adott!! Kislányként tornász voltam, de sajnos nem volt lehetőségem hosszú távon űzni ezt a sportot, pedig tehetségesnek tartottak. Most, közel 35 év után, ezt a gyermeki énemet varázsoltad ki belőlem.

Én: Tapasztalsz-e változást az életedben?

Zs.: Igen. Mindig is mozogtam, a sport valamilyen szinten mindig része volt a z életemnek. Viszont a jóga egy olyan különleges mozgásforma, ami több mint sport, életforma.

Én: Kinek ajánlanád kipróbálni a jógát, egyéni jógát? Miért?

Zs.: Bárkinek! Mindenkinek! Mert olyan egyéni, egyedi, kitartással mindenki sikeresnek érezheti magát benne, önbizalmat meríthet belőle, testileg, lelkileg feltöltődhet. Az egyéni órát pedig, mert csak rád figyelnek, minden mozdulatod kontrollálva van. A hibák azonnal javítva vannak, idő sincs arra, hogy rosszul rögzüljenek. Azt kapod, amire éppen szükséged van!!

Én: Ugye másik településről jársz át hozzám jógázni. Miért döntöttél így? Megéri neked így is?

Zs.: Igen, Makóról járok. Valahogy Rád bukkantam, minden klappolt. Eszembe se jutott, hogy más helyet keressek, valami közelebbit. Fél óra vezetés oda, plusz fél óra vissza. Zenehallgatás a kocsiban vezetés közben, amire egyébként máskor sosincs lehetőség. Így ez is az énidő része. Így teljes! Megéri nekem.

Én: Van-e célod a jövőben a gyakorlással, a jógával?

Zs.: Minél inkább legyen az életem része. Minél többet gyakoroljak itthon. Minél több új elemet sajátítsak el.

Én: Nagyon jó érzés volt ezeket olvasni ????. Örülök, hogy megkérdeztelek.

Köszönöm a válaszokat Zs.! Remélem a jövőben is hasonló pozitív élményeid lesznek a jógával.