Pár hónapja találkoztam a tudatos álmodás témájával. Azt gondoltam, hogy a tudatos életvezetés egy idő után magával hozza, hogy álmainkban is egyre tudatosabbak legyünk, de azt nem, hogy vannak erre kifejezetten technikák.

Olyan 18-19 évesen nagy életmódváltásba fogtam, ami valódi változásokat hozott az életemben, köztük azt is, hogy álmaimban sokszor vettem észre, hogy álmodom és ezután befolyással voltam az álmaim kimenetelére. Ami kifejezetten jól jött rémálmok idején. Persze, akkor még ezekről nem voltam tudatos, csak örültem neki, hogy van ez az állapot.

Utána 20 évesen Angliába mentem au-pairként, majd idősek otthonában gondozóként dolgozni. Valljuk be, nem feltétlen egy 20 évesnek való munka cserélni az idős bácsi katéterjét, aki azért nem tud a toalettre menni, mert a cukorbetegség miatt frissen amputálták a lábát. De ezt hozta az élet, és sokat tanultam akkor ebből. Lényeg, hogy ott elvesztettem egy időre a tudatos életet. Sodródtam az árral, csak azon „imádkoztam”, hogy legyek túl azon az időszakon. Ahogy a rossz időszaknak is vége egyszer, így vége lett ennek is. 🙂

2014 óta jógázom rendszeresen. Nagyon sok változást hozott. Kb. fél éve találkoztam a tudatos álmodással, mint tanulható technika.

Mi a tudatos álom?

A tudatos álmodás az álmodás egy fajtája, melynél az alvószemély tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja. A tudatos álmot éber álomnak, tiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik. Az éber álmodás egyaránt lehet spontán, vagy szándékosan előidézett élmény.

Akkor beszélünk tudatos álomról, ha:

 • 1.Tisztában vagyunk tudatállapotunkkal(Tehát pontosan tudjuk, hogy ébren vagyunk-e vagy álmodunk)
 • 2.Tisztában vagyunk azzal, hogy szabadon dönthetünk (Például nem kell elmenekülnünk rémálmaink álomalakjai elől, más döntési lehetőségünk is van.)
 • 3.A tudatállapot tisztasága(Megszűnik az álom tipikus zavarossága, a tudatállapot homályossága.)
 • 4.Az érzékelések tisztasága(Ugyanúgy szagolunk, ízlelünk, hallunk, látunk és érzünk, mint ébren.)
 • 5.Tisztában vagyunk éber életünkkel(Tudjuk, kik vagyunk, mit csináltunk az előzőnap, sőt, még azt is, hogy mit akartunk ettől az álomtól.)
 • 6.Tisztán emlékszünk álmainkra (Normális emlékezetünk ugyanúgy funkcionál, mint ébren, tehát emlékszünk álmainkra, de különösen a tudatos álmokra.

Meditáció

Forrás: https://tudatos-alom.hu/

A meditáció során az ember bizonyos rituálék és gyakorlatok révén éri el tudatállapota megváltozását. Ilyen gyakorlat például a légzés ellenőrzése és szabályozása, a figyelem nagymérvű beszűkítése, a külső ingerek kizárása jógapozíciók felvétele és különböző események vagy szimbólumok mentális képeinek létrehozása. Az eredmény egyfajta „misztikus“ állapot, amelyben a személy tökéletesen ellazul, és lekapcsolódik a külvilágról, elveszti öntudatát, és valamilyen szélesebb, bár jól meghatározott tudatállapotra tesz szert. Az ilyen tudatállapot-változást előidéző technikák messzire vezetnek vissza az ókori időkbe, és megtalálhatók szinte minden világvallásban. A buddhista, a hindu, a zsidó és a keresztény vallás irodalmában is fellelhetők a meditatív állapotot létrehozószertartások. Néhány koncentrációs meditációval nagyban növelhetjük tudatos álmaink számát.

Amit fontos tudni, hogy kipihent állapot szükséges a tudatos álom gyakorlásához!

A tudatos álmodás titkai – Hogyan ébresszük fel a kreativitásunkat és a tudatunkat?
Kristen LaMarca

A jóga nidra és a relaxáció is segít, hogy jobban jelen legyünk a mindennapokban, illetve sokkal többször tudunk nyugodt állapotban tartózkodni, ami ugyancsak hozzá segít a tudatos álmodáshoz.

Ami nekem még mindig nehéz, hogy a lányokkal való éjszakázás eléggé elfárasztott. Most már sokkal kevesebbet kell éjszaka felkelnem, de még mindig érzem, hogy kell idő az idegrendszerem regenerálódásához.

Több ok is van, amiért én személy szerint szeretném kifejleszteni ezt a technikát, az egyik, hogy tudatos álmodás alatt is lehet tanulni, fejlődni. Nekem pedig szükségem van rá, hogy minden pillanatot kihasználjak az ismereteim bővítésére, mert a nappali létezésben annyi mindent csinálok, hogy kevés időm marad magamra. 🙂

Mire használható a tudatos álmodás? Sok mindenre, de párat megemlítek még:

 • félelmek leküzdése
 • traumák feldolgozás
 • sporttevékenység, mozgásminta gyakorlása, finomítása
 • szexuális élmények kifejlesztése, elnyomott vágyak felszínre hozása és megélése
 • bizonyos betegségek oldása
 • tanulás
 • vágyaink megélése és megvalósítása, amikor rájövünk, hogy sokkal határtalanabbak vagyunk, mint gondoljuk

Hogyan is lehet elsajátítani? Nagyon sokféle megközelítés van. Az egyik lényeges a Valóságteszt, hogy minden pillanatban önreflexiót tartunk, jelenleg ébren vagyunk, vagy álmodunk?

További kérdések segíthetnek:

Hogy hívnak? Hol lakom? Mi a mai dátum? Hogy kerültem ide? Hány éves vagyok?

Ha álmodunk általában nagyon nehéz ezekre válaszolni, vagy a válasz nem egyezik a valósággal és ilyenkor csíphetjük fülön, hogy épp álmodunk.

A tudatos álmodás titkai – Hogyan ébresszük fel a kreativitásunkat és a tudatunkat?
Kristen LaMarca

Úgy gondolom ez egy olyan téma, amiről a végtelenségig lehetne írni. Sok forrás, irodalom, könyv, videó van róla.

Utolsóként megosztok egy videót, ahol röviden megismerhettek még technikákat:

Azt hiszem elég információval láttalak el titeket mára a Tudatos álmodással kapcsolatban. 🙂

További jó csemegézést és Tudatos Álmokat mindenkinek!