Amikor kiderült hogy cöliákiás vagyok, elkezdtem utánanézni, mit is ehetek? Rájöttem, amit egész életemben ettem és megszoktam, azt mind kidobhatom, ráadásul az összes konyhai főző eszköz, főleg a fa alapanyagúak, mind ajándékozás tárgya, mivel beleragad a glutén, emiatt nem használhatom gluténmentes ételek elkészítéséhez.

Nem tudtam, hogy fogok odafigyelni, hogy ne süssem ugyanabban az olajban a gluténmentes és a gluténos húsokat, zöldségeket? Fontos!!! A vízben kifőzött gluténos tészta után nem tehetjük be a menteset, hanem külön lábasban kell készítenünk. Aki autoimmun gluténérzékenységgel rendelkezik, az csak teljesen tiszta származékú alapanyagokat, fűszereket használhat, ami gluténos üzemben soha nem tartózkodott.

Így végiggondoltam, hogyan fogom én ezt kivitelezni? Mit fogok sütni, főzni? Mindent magamnak kell: zsemlét, kenyeret, pizzát, hamburgert, palacsintát, lángost…

Mostani konyhaszekrényem tartalma. 😉

Egyébként, be kell valljam, amikor kiderült, hogy szinte mindent ki kell dobjak és újra kell kezdenem, akkor ez egy öröm érzéssel is társult. Valahogy én már éreztem azt, nem minden jó nekem, amit elfogyasztok , de nem tudtam megfogalmazni pontosan, mi lehet az?

Olyan dolgokkal táplálod magad, ami tényleg jó neked, egészséges, építi a tested és nem rombolja. Ezek mind töltik az embert. Én végül boldogan dobtam ki a konyhai eszközök nagy részét, a lábasokat. Amiről nem tudtam leszedni a gluténos dolgokat a mosogatógépben, attól mind megszabadultam. Körülbelül két fakanalat hagytam meg arra, hogy ha a családnak gluténos ételt főznék, akkor legyen hozzá eszköz.

Van külön olyan lábas, amiben csak a gluténos dolgokat főzöm, a többiben pedig a diétás ételeket főzöm és sütöm. Így teljesen elkerülöm a szennyeződés lehetőségét, illetve teljesen külön tárolom a mentes alapanyagjaimat.

Na, de hogyan is jöttem rá, hogy milyen liszteket, fűszereket használjak, amik jók nekem?

Egy ismerősöm már hosszú ideje így készít mindent a kisfiának. Ő ajánlotta a Szafi termékeket, valamint családon belül is hallottam, hogy a Szafi Reform & Szafi Free termékek nagyon jók.

Így elmentem a boltba, megnéztem az árát. Háááát, nagyot pislogtam, mert olyan 1800 Ft körül kezdődnek ezek a lisztek. Egy búzaliszt maximum 299 Ft. Nagyon soknak éreztem elsőre, úgyhogy megvettem az alapanyagokat külön-külön (kölesliszt, hajdinaliszt…), hogy majd én úgy sokkal olcsóbban kijövök. Valamiért nagyon kényesek ezek a lisztek, vagy nagyon sokat kell velük kísérletezni, amire nekem nem volt időm 2 gyerek mellett. Lényeg, hogy nekem nem sikerült sütni belőlük, mert másképp működnek, mint a megszokott régi búza és rozsliszt.

Sokszor volt hogy nem kelt meg a kenyér, félig nyers maradt. Nem tudtam elfogyasztani, hanem mind a kukába kötött ki. Ezután végiggondoltam: na ez az, ami nem gazdaságos nekem, se időben, se anyagilag. Megvenni az alapanyagokat, amiknek ugyancsak van áruk, és végül kidobom a kukába…

Úgyhogy csak gondoltam, hogy kipróbálom a Szafi liszteket. Az első recept, amit ajánlottak és kipróbáltam az a Szafi pihe-pihe paleo zsemle. Ah, azóta is nagy kedvenc!!!! Mennyei finom, ráadásul nagyon gyorsan készen van.

https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/04/szafi-fitt-paleo-pihe-puha-zsemle.html

Tényleg azért kezdtem el a Szafi termékeket használni, mert gyerekek mellett kevés az ember ideje mindent megfőzni és sütni. Ráadásul anyagilag is, ha kiszámoljuk 1800 Ft-os kilós áron, 30 darab zsemle (körülbelül annyit tud az ember megsütni), 60 Ft-ra jön ki. Tudod is mi van benne, te magad készíted frissen, és nagyon egészséges, tápláló.

Amire figyelni kell gluténmentes diéta mellett, hogy nem lehet csak rizsliszten, kukoricaliszten élni, mert nagyon sok fontos tápanyagtól, ásványi anyagtól fosztja meg az ember magát, és a későbbiekben nagyon sok szövődményes betegséget okozhat ezeknek a hiánya.

Én azóta ezeket fogyasztom. A kedvencem egyébként a Szafi smoothie, mert azt reggel elkészítem és egész ebédig kitart. Virág és Zoé mellett kb. 3 percem van reggelit készíteni magamnak, az pont arra elég, hogy kifacsarjam a grapefruit levét, spenótot banánt, Szafi Protein port beleteszem a turmixolóba, átöntöm a shakerbe, és ebédig elkortyolgatom.

Amikor időm van sütni, akkor egyszerre több adagot lesütök zsemléből, kakaós csigából, bármilyen pékáruból, egyből a sütés után, kihűlt állapotban le lehet fagyasztani őket, és így bármikor ki tudom venni, akár előző este, vagy ha nagyon sietni kell, csak bedobom a mikróba, és pár pillanat alatt elkészül.

Én szinte mindent úgy csinálok ahogy a Burján Szafi szokta, mert ezek az ő termékei, az ő tapasztalatai alapján állítom össze a menüt, és a szokásait próbáltam átépíteni, mert neki is kevés ideje van. Amire érdemes odafigyelni: az ember nagyon le tud fogyni főleg izomból cöliákia alatt. A diéta bevezetése után rendeződik a bélboholy rendszer, újra regenerálódik, működésbe lép a tápanyag felszívódás ,ami jó hiszen így lesz szép a bőr a haj és egészséges a test. Az ásványi anyagok is újra felszívódnak, a zsírral együtt. Zsírra is szüksége van a szervezetnek, csak tudatosan érdemes odafigyelni.

Segítenek sütni a babáim. 🙂

A Szafi reform termékekhez nagyon sokszor tojást kell használni, vagy kókuszzsírt, ami minimális mennyiségben semmilyen problémát nem okoz. Ha viszont sokat használod, akkor nyilván elkezd lerakódni, egy idő után többletként jelenik meg. Csak megjegyzésként írtam, hogy erre jó odafigyelni. Érdemes vegyíteni a Szafi free termékekkel, főleg ha sok intolerancia van a szervezetben, akkor a Szafi free termékeket ajánlom, mert abban van a lehető legkevesebb olyan alapanyag, ami bármi problémát okozhat egy emberi szervezetben, hiszen tejmentes, gluténmentes, mindenmentes. Ami nekem fontos volt, hogy a Szafi alkotta meg ezeket a termékeket, ő állította össze egyesével. Nagyon fontos neki, hogy minőségi dolgokat adjon minőségi alapanyagokkal és saját maga keres utána mindennek, amennyire én tudom.

Otthoni Szafi Free Vegán Hamburger
https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2016/11/szafi-free-hamburger-zsemle.html

Én magam mit, hol szerzek be Szegeden?

Szegeden a Biocitybe szoktam járni, mert ott nagyon sok Szafis termék van, szuper áron, amire kedvezmény is jár törzsvásárlói kártyával. Néha kiegészítem Éden Prémium termékekkel. Amit tőlük nagyon szeretek: a tészták és a szószok. Az Ízmíves krémeket kifejezetten Imádom a lányokkal, szirentem nagyon finomak. Nekem az a legegyszerűbb, hogy a kókuszzsírtól kezdve, az almaeceten keresztül, a lisztig mindent be tudjak szerezni egy helyen.

Fűszerekről nem írtam még. A Lucullus (Spar, CBA…) fűszerei, amik teljesen gluténmentes üzemben készülnek. Így a Lucullus fűszereket vásárlom, vagy Szafis fűszereket.

Ha pedig valamit mégis gyorsan pótolnom kell, akkor a Szeged Novába szoktam beugrani. Ott nagyon jó áron vannak a tejhelyettesítő növényi sajtok, krémek. Természetesen a kedvenc tejhelyettesítő növényi italom: a The Bridge Bio, az organikus család is megtalálható. 😉

https://thebridgebio.com/?lang=hu&fbclid=IwAR2vwSCpN0GdVGpfniI1NvzVrNXxBBP3rkQjkVPavXdxVz4yfZ7hyRZsJAM

Amit fontosnak tartok megjegyezni!!!! Ezek az én tapasztalataim. Nekem ez működött, én így szeretek táplálkozni, ezekkel a termékekkel. Nem tartalmaz reklámot, az általam szeretett és bevált márkákat, boltokat említettem, mert nekem jó, működik. Mindenki próbálgassa a lehetőségeket és válassza végül azt, ami számára a legjobb! 😉 Ami biztos, hogy ha frissen szereztél tudomást a betegségedről, nem kell félni, rengeteg lehetőség van ma már választani, és szuper lesz a testednek, lelkednek, hogy számodra egészséges ételekkel táplálhatod magad.