Hogyan tudtam meg, hogy autoimmun betegségben szenvedek?

Egy véletlennek köszönhető. A kislányom fogai zománchibásan nőttek, amire azt mondta a gyermekorvosunk, hogy a Cöliákia autoimmun betegség egyik jellemző tünete, vizsgáljuk ki Virágot. Gyerekeknél ez vérvétel útján történik.

Forrás: https://medikidskozpont.hu/laborvizsgalatok-gyermekeknek/

Persze, azért nálunk nem ilyen mosolygósra sikerült a vérvétel 🙂 Mindenesetre túl voltunk rajta. Nagyon vártam az eredményt, hisz addig folyamatosan gluténos dolgokat fogyasztottunk, ha allergiás lenne rá, akkor a vérvétel kimutassa.

Az előző blogban írtam a Cöliákiáról, de itt is megosztok részletesebb információkat róla. 😉

Mi a Cöliákia?

Forrás: https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalatok-tipus/genetikai-laborvizsgalatok/coliakia-genetikai-vizsgalat/

A cöliákia, vagy lisztérzékenység egy teljes szervezetet érintő, autoimmun betegség, melyet a genetikailag fogékony emberek esetében a táplálékban levő glutén vált ki. Glutén fogyasztása esetén ilyenkor beindul egy immunválasz, melynek következtében autoantitestek keletkeznek, melyek tönkreteszik a vékonybél nyálkahártyáját és felszívódási zavarokat okoznak. A kialakult betegség nem gyógyítható, de egész életen át tartó gluténmentes diéta mellett kordában tartható és visszafordítható a bélbolyhok állapotromlása is.

Mik a tünetei?

Mivel az immunválasz következtében a betegség a bélbolyhok pusztulásával jár és a tápanyagok felszívódása is ezáltal akadályozott, így különféle emésztőrendszeri tünetek kísérik. A leggyakoribb tünet az elhúzódó vagy ismétlődő hasmenés illetve székrekedés, nagytömegű zsíros széklet és puffadás. A felszívódási problémák nyomán idővel másodlagos tünetek is kialakulhatnak: kóros fogyás, laktóz intolerancia, csontproblémák, afták a szájban, fogíny rendellenességek, véralvadási zavarok, vashiányos vérszegénység, pszichés zavarok. Gyakori az inzulin függő diabétesz, valamint a pajzsmirigy működés zavara is, nőknél pedig meddőségi problémákat is okozhat.

A gluténmentes diéta be nem tartása miatt a károsodások eredményeként kialakulhat bélrendszert érintő daganat is.

Majd Megkaptuk Virág Genetikai Eredményét!!!!

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/a-verszegenyseg-termeszetes-kezelese/

Elég fura szakszavak voltak benne. Láttam negatív és pozitív jeleket is. Szóval egyből átküldtem az orvosunknak, aki meglepődött, mert mondta, hogy még ezzel a variációval nem találkozott. Szóval, ami kiderült, hogy örökölte a genetikai hajlamot, de még nincs kialakult Cöliákia nála.

Mivel nincs kialakulva, ezért nem kell tartani a diétát nála! A cöliákia szigorú gluténmentes diéta mellet kordában tartható, a tünetek megszűnnek, pár hét elteltével a vékonybél bolyhai elkezdenek regenerálódni, kb. 3-6 hónap után pedig a kóros antitestek eltűnnek.

De jött a kérdés, hogy honnan örökölte Virág? Addigra már kellőképpen tanulmányoztam a tüneteket. Nekem egész életemben vashiányom volt, gyermekként nagyon beteges voltam, érzékeny volt a bőröm (az átlagnál jobban)mindig is. Hamar kiszáradt, kipirosodott, viszketett.

Mindig is érdekelt a spiritualizmus, lélektan, az ember, mint komplex lény. Így természetesen utána néztem az autoimmun betegség lelki hátterének. A következőkben pár forrást osztok meg veletek, amivel én tudok azonosulni, és ami úgy érzem, a saját tapasztalatom alapján, hogy illik rám. De ez nem jelenti azt, hogy Cöliákia betegséggel, ugyanezeket kell érezned. Viszont érdemes a következő sorokat átolvasni és elgondolkozni rajtuk!

Mit takar az autoimmun betegség?

Forrás: https://divany.hu/eletem/2016/01/02/mit_uzen_a_testem_ha_maga_ellen_fordul/

Immunrendszerünk egy bonyolult struktúra, melynek legfontosabb feladata, hogy megvédje szervezetünket a betolakodóktól, védelmet nyújtson a különböző kórokozók ellen. Olykor előfordul, hogy ez a bonyolult működés felborul, és az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható valamilyen struktúra ellen. Tulajdonképpen az történik, hogy a test idegen anyagként ismeri fel és kezeli a saját fehérjéit, és így is reagál ezekre, vagyis antianyagot termel ellenük.

Pszichológiai háttere az autoimmun betegségnek

Forrás:https://divany.hu/eletem/2016/01/02/mit_uzen_a_testem_ha_maga_ellen_fordul/

Az autoimmun betegségekkel kapcsolatban orvosi oldalakon a következő kifejezésekkel találkoztam, mikor a kiváltó okokról írtak: elképzelhető, valószínűsíthető. Nem tudják, miért alakul ki. Egy dolog látszik világosan a statisztikákból, hogy a nők 8-szor gyakrabban szenvednek tőle.

A betegség lényege, hogy a test maga ellen fordul. Nagyon szimbolikusan jelenik meg fizikai szinten, mi is történik egy autoimmun beteg lelkében. Nem a maguk életét élik. Elfogadtak szabályokat, kereteket, amit egy jó anya, jó feleség… szerepkör megkövetel tőlük, de fuldokolnak. Napi szinten nyomják el vágyaikat, valódi érzéseiket, és sokszor még csak tisztában sincsenek ezzel.

Igen, azt gondolom figyelemfelkeltő az előző bekezdés. A jóga gyakorlásával tisztábban éreztem dolgokat: felismerések, minták, amik nem az enyémek, csak aszerint éltem, hogy „Jó” legyek…

Kértem beutalót a körzeti orvosomtól, aki nagy szemekkel nézett rám, hogy mire kérek én papírt a gasztroenterológiára? :))) Neki még sose volt Cöliákiás betege, pedig 60-70 éves… Mondtam neki, nem baj, azért kérném…

Elmentem a vérvételre, mert a felnőtteknél is azzal kezdik. Elég rossz érzés volt az eredmény megérkezéséig glutént enni a tudattal, hogy lehet, egész álló nap mérgezem magam. Végül megjött az eredmény. Ha jól emlékszem, az IgA eredményem 200 fölötti lett, aminek a normál tartomány 0-10 között elfogadható. Ekkor mondta a gasztroenterológus, hogy ez biztos cöliákia, de gyomortükrözéses vizsgálathoz kötik a 100 %-os „betegnek” nyilvánítást.

Mivel a Cöliákia súlyos fogyatékosságnak számít, minimális adókedvezmény vehető rá igénybe, ha orvosi papír igazolja. Illetve én mindenképp meg akartam róla győződni, hogy biztos-e a vérvétel? Így belementem a gyomortükrözésbe.

Háááát. Nagyon féltem. Annyi rossz hír terjeng róla. A tükrözés előtt 3-4 nappal már nem bírtam aludni, forgolódtam. Pedig egész erős önkontrollom szokott lenni, de a tudat, hogy egy mesterséges cső, lemegy olyan mélyre, hogy biopsziát vegyen a vékonybélből… Inkább nem részletezem. Ráadásul gyerekkoromban olyan sokat voltam egyedül kórházakban, hogy azóta is taszítanak ezek az intézmények. Azt is tudom, hogy túl vannak terhelve a dolgozók, de amilyen magatartással tudnak hozzá állni a beteghez, az sem épp a megértésről szól…

Na de elérkezett a nagy nap. Eljött velem egy kísérő, aki már nyugdíjas, de orvos volt, emiatt beengedték velem a vizsgálatra. Ő fogta végig a kezem. Úgy gondolom, ez volt az egyik fontos momentum, ami segített, hogy könnyebben essek túl ezen a 7 percen. Nagyon fontos, hogy minden előírást betartottam, és mindent szó szerint csináltam, amit a vizsgálatot vezető orvos kért tőlem. Én valóban nem fogyasztottam folyadékot 1 cseppet sem. Ha száradt a szám, csak bekentem. Illetve a légzésemet figyeltem folyamatosan a vizsgálat alatt, amikor rám tört volna a pánik, újra csak a légzést figyeltem és azt hajtottam magamban, hogy biztonságban vagyok…

Azért írok erről olyan részletesen, mert ha valaki hasonló cipőben jár, szeretném, hogy lássa, némi tudatossággal, odafigyeléssel nem olyan rossz, mint, ahogy híresztelik. Persze nem kívánom rendszeres gyakorolni, de egészen közömbösen is meg lehet tapasztalni. Nem kell félni!!!! Sokan még szerintem attól tartanak, hogy végig hányingerük lesz, ami nem kellemes hangokkal is jár. De nekem ez sem volt. Ezt is csak azért írom, hogy lásd, lehet az sem lesz, ha végig nyugodt tudsz maradni. 🙂

Majd megérkezett a biopszia eredményem is. Egyértelműen Cöliákia. Teljes boholykihalás a lenti rendszerben, így nem tudtak az ásványi anyagok, a vas felszívódni. Ez járult hozzá nagyban a kimerültségemhez, fáradékonyságomhoz.

Ahogy a kép is mutatja, újra megerősödött a testem, visszaépült az izmom. 2018 óta, hogy kiderült az állapotom, mert én nem feltétlen gondolom ezt betegségnek. Szóval 2018 óta szigorú gluténmentes diétát folytatok. Semmi olyat nem fogyasztok, ami gluténos, vagy olyan üzemben csomagolták, ahol előfordulhat glutén! Tiszta élelmiszereket veszek magamhoz.

Én nekem a Szafi Free és Reform termékek váltak be (nem reklám). Valamint néha az Éden (nem reklám) termékeket fogyasztom kiegészítésül. 2 kislány mellett éppen annyi időm van főzni és sütni, amennyi idő alatt a Szafis alapanyagokat összekotyvasztom magamnak. 🙂 Nagyon szeretem a protein porait, mert növényi eredetűek, a tehén tejtől nem olyan szép a bőröm. Nem utolsó sorban kb. 1 perc alatt el tudom készíteni a délelőtti adagomat, ami ebédig kitart. Aki mindent magának süt, főz, annak nagyon nagy segítség ez. Élvezem, hogy jó minőségű ételekkel és italokkal építem fel a testem. Mivel mindent kiszámolok, így nincs felesleg, nincs elpazarolt étel. Annyit főzök, amennyire szükségem van. Becsülöm az elkészített ételt és a ráfordított időmet!

Másnak is okozzon sok töltődést, hogy olyan ételt vehet magához, ami nem mérgezi, hanem építi!
Forrás: https://www.life.hu/eletmod/20140822-glutenmentes-dieta-pozitiv-es-negativ-oldala-ihasz-katalin-dietetikus-velemenye.html

Végezetül. Tudom, hogy nagyon nehéz az elején, amikor kiderül. Azt se tudod az új lisztek közül, melyik mire jó? Újra kell tanulnod, hogy mit ehetsz, mit nem? Állandóan olvasnod kell a termékek összetevőit, tartalmaz-e glutént? A legnehezebb rész talán, hogy aki nem Cöliákiás, az azt gondolja, hogy túlreagálod ezt, és miért nem eszel néha egy kis gluténos sütit, annyi belefér.

Vagy vendégségben, általában te mindig kimaradsz: pl. levest nem ehetsz, mert beletették a tésztát (elfelejtették, hogy nem ehetsz), vagy ugyanabban az olajban sütik a neked szánt ételt, amiben előtte a búzalisztes panírozott húst sütötték. Lehet épp tortaszelet nem jut neked egy szülinapi bulin, mert már nem volt idejük beszerezni gluténmenteset. :)))) Igen, ilyenek lesznek…

Én úgy szoktam megoldani, hogy általában eszek vendégség előtt. :)))) Illetve viszek magammal egy kis száraz nasit ( imádom a Rice Up mini csomagokat) , hogy ha az előbb említett szituáció adódna és sokáig maradok a vendégségben, ne haljak éhen.

Amivel még vigasztaltam magam, hogy az én autoimmun betegségem legalább kézzel fogható, és diétával tudom orvosolni. Vannak olyanok, amikre nem tudnak rájönni, és a tünetek tovább romlanak. Örülök, hogy én így tünetmentesen, egészségesen élhetek. Ráadásul az, hogy mindent elölről kell kezdned, ez egy mini Reset gomb az életed összes területén.

Ha neked is ilyen, vagy hasonló dolgon kell most keresztül menned, én a következő kérdéseket tenném fel magamnak, a helyedben:

  • Mi jó származik ebből nekem?
  • Hogyan alakítsam úgy, hogy erőforrásosan érezzem magam benne?
  • Milyen más területek vannak még az életemben, amiket újra kell építenem az alapoktól? Ami már nem működik úgy, hogy változtatok rajta, hanem teljesen megszüntetem és új útra lépek?
  • Ha a környezetedből valaki (kolléga, barát, család, társ) nem tudja elfogadni a te új helyzeted, akkor biztos neked kell a régi sémákat tovább vinni? Vagy lehet neki is érdemes lenne elgondolkodni az új élethelyzeten, és alkalmazkodni?
  • Az autoimmun betegségnél ugye a szervezet saját magát támadja. Mennyire okoz nekem problémát felismerni, hogy mi jó és rossz nekem? Ha mindig csak másoknak teszek jót, azzal magamnak is jót teszek mindig?
  • Vagy, ha másoknak megtanulok nemet mondani és felismerni a saját testem, lelkem szükségleteit, akkor magamnak jót teszek, bár lehet a környezetem nem fogadja ezt el?

Érdemes egy kicsit leülni, és válaszolni a saját kérdéseidre.

Én ilyen, ehhez hasonló kérdéseket tennék most fel magamnak, és voltak is hasonlóak a fejemben akkor is. Az előbb feltett kérdéseket, ha megválaszolod őszintén, akkor lehet elönt a szomorúság. Engem azért, mert a válaszok nem mindig kellemesek. Egyszerűen eljönnek olyan helyzetek az életünkben, amikor ki kell nőnünk abból a szerepből, amit felvettünk. Ami nem a miénk igazából. Ehhez erősnek kell lenni, mert a társadalom szereti a megszokottat. Ha megszoknak valamilyennek, ami bevált náluk, nem értik, miért változol?

Még lehet olyat is kapsz, hogy nem jó irányba változol. Igen, ezek fájnak. Főleg, ha olyan emberektől kapod, akiket szeretsz. Persze, nem azt mondom, hogy sosincs igazuk. Mert sokszor igazuk is van. De kérdem én, az, hogy ők úgy gondolják, ez neked nem jó, mi köze van a te változásodhoz, boldogságodhoz? Semmi. Hisz a véleményük róluk szól, nem rólad. Róluk, hogy ők mit gondolnak jónak, vagy nem jónak. Tetszel-e így nekik, vagy sem? De hát az élet egy örök változás. Hogy lehetne az emberben működő lelket megdermeszteni? Mikor a lélek azért van, hogy tapasztaljon, fejlődjön. Mi pedig ezt gyönyörű folyamatot meg akarjuk dermeszteni. Mert így illik, és így vagy irányítható…

Még egy kérdés:

Ha elképzeled, hogy a halál előtti utolsó pillanatokban vagy épp, mikor éreznéd boldognak magad? Ha úgy tekintesz vissza az életedre, hogy mindig a mások elvárásai szerint cselekedtél, és ezért lemondtál sok öröm, csoda megteremtéséről?

Vagy akkor, ha végig gondolod, bár voltak, akik elmentek mellőled, mert nem a kedvük szerint cselekedtél, de akik igazán elfogadtak, azok akkor is végig melletted voltak, amikor változtál. Mert egészben láttak. Tudták, hogy a változás az élet része, az egész lényedet szerették. Amiért pedig megélted önmagad, sokkal több mindent tudtál megvalósítani és adni magadból.

Bár én itt két kérdést írtam. De mivel mindannyian egyediek és különlegesek vagyunk, írd meg magadnak a saját kérdésedet és válaszodat. Nincs jó vagy rossz. Csak döntés van. Mindenki az aktuális legjobbat próbálja meghozni. Mi segíthet? Figyeld magad sokat, ismerd meg magad.

A saját tapasztalatom: minél többet figyeled magad, annál jobban érzed, mire van igazán szükséged!

Remélem, sikerült érdekes információkat megosztanom veled, vagy csak elindítani pár kérdést benned, ami már amúgy is foglalkoztatott….

Szia 😉

Móni